Hulp nodig?

Het kiezen van het juiste speelgoed voor een kind is soms 'maatwerk',  waarbij je iets meer over het kind wilt vertellen of iets meer wilt begrijpen van de mogelijkheden van het speelgoed. Bij ons kunt u ten allen tijde via info@betatoy.nl persoonlijk advies vragen. We proberen alle mail nog dezelfde dag te beantwoorden.

Daarnaast hebben we hieronder een aantal nuttige tips opgenomen zoals 'wat voor speeltype is mijn kind?', met daarbij een aantal voorbeelden van passend speelgoed uit ons assortiment en 'de 10 speelgoedregels' van de Stichting SpeelGoed Nederland.

Wat voor type kind heb ik?

Bij het kiezen van speelgoed is het goed je te verdiepen in het 'type' kind waarvoor het bedoeld is. Een handige indeling is gemaakt door speelgoeddeskundige Marianne de Valck. Ze onderkent 4 speeltypen: rauwers, douwers, bouwers en schouwers. 

1. Rauwer
Een rauwer is een doener, wil actie en heeft vooral oog voor grote lijnen. Een rauwer heeft ruimte nodig, is snel enthousiast maar kan zich moeilijk lange tijd concentreren. Rauwers maak je niet blij met fröbelspul als ministeck; groot, actief en kortdurend speelgoed is wel aan hen besteed. Speelgoed dat direct reacties geeft, speelgoed waarmee ze nadrukkelijk aanwezig zijn en kunnen laten zien wat ze in huis hebben, bouwdozen die snel resultaat geven en speelgoed waarmee ze kunnen sjouwen, klimmen en geluiden maken. 

Uit ons assortiment kunt u denken aan b.v. de FunFlyStick.

2. Douwer
Douwers zijn uitvinders, puzzelaars. Ze kunnen moeite en geduld opbrengen en gaan langer door. Ze zijn origineel, kunnen goed zelfstandig spelen en willen alles leren en begrijpen. Typisch speelgoed voor een douwer zijn spelletjes waar strategie en inzicht voor nodig zijn. Ook speelgoed met veel mogelijkheden zal hen bekoren, evenals speelgoed dat hen uitdaagt tot onderzoek en uitproberen. 

Betatoy heeft zéér geschikt speelgoed voor dit type kinderen. Denk aan het prachtige constructiespeelgoed van Engino of een bouwdoos als Tandwielen.

3. Schouwer
Schouwers gebruiken al hun zintuigen en zijn gericht op details en uiterlijkheden. Ze houden ervan te dromen en te fantaseren, genieten van emoties en zijn vaak introvert. Schouwers zijn graag creatief en houden van speelgoed dat zacht, mooi, lief is of muziek maakt. 

Uit ons assortiment zullen ze bijvoorbeeld gecharmeerd zijn van een caleidoscoop, het klein kleurenspel, een prisma of het insectenkwartet.

4. Bouwer
Bouwers zijn ondernemers, regelaars. Ze zijn sociaal, praktisch en inventief: alles is bruikbaar om mee te spelen. Ze maken graag afspraken en regels. Resultaten zijn belangrijk voor bouwers. Ze houden er van verhalen na te spelen. 

Bouwers zullen zich vermaken met spellen als Tantrix of een bouwdoos van Engino.

De 10 speelgoedregels

De stichting SpeelGoed Nederland heeft een richtlijn opgesteld waaraan goed speelgoed moet voldoen. Bij het selecteren van het speelgoed bij Betatoy proberen we zoveel mogelijk hieraan te voldoen:

De tien speelgoedregels helpen!

Het is niet eenvoudig om speelgoed voor je zelf of voor anderen te kopen. De tien speelgoed-regels maken het gemakkelijker een keuze te maken. 

1. Goed speelgoed leert je wat zonder dat je het merkt.
2. Goed speelgoed sluit aan op de behoefte en de ontwikkeling van de speler.
3. Goed speelgoed biedt steeds nieuwe en andere mogelijkheden.
4. Goed speelgoed gaat niet snel stuk.
5. Goed speelgoed vermeldt een leeftijdsindicatie
6. Goed speelgoed is duurzaam.
7. Goed speelgoed is altijd zijn geld waard.
8. Goed speelgoed is veilig.
9. Goed speelgoed is voorzien van een gebruiksaanwijzing.
10. Goed speelgoed doet je de tijd vergeten.

Een korte toelichting:

1. Goed speelgoed leert je wat zonder dat je het merkt
Ouders en leraren willen graag dat kinderen leren van spelen maar is dat nou ook echt altijd nodig? Stichting SpeelGoed Nederland vindt dat kinderen al heel veel moeten. Om te beginnen moeten ze naar school. Veel kinderen moeten van hun ouders ook sporten en soms een muziekinstrument leren bespelen. Als je dan sport of een muziekinstrument leert te bespelen moet je je ook weer aan (heel veel) regels houden. Bovendien is de druk op kinderen groot. Ze worden geconfronteerd met allerlei nieuws van de hele wereld. In kringgesprekken moet daarover worden gesproken en een mening worden gegeven. Gelukkig is er speelgoed zodat je ook nog leuke dingen kunt doen.

Met goed speelgoed leer je al spelend terwijl je dat niet in de gaten hebt. Je leert op je beurt te wachten. En dat je soms geluk en soms pech hebt. Verder merk je dat de een slimmer is of meer weet dan de ander. Bij een goed spel is er een geluksfactor ingebracht. Zo is het haast niet mogelijk dat bij hetzelfde spel altijd dezelfde speler wint. En zowel met winnen als met verliezen leer je omgaan.

2. Goed speelgoed sluit aan op de behoefte en de ontwikkeling van de speler
Vooral kinderen maken een ontwikkeling door. Wat ze niet kunnen als ze twee zijn, kunnen ze wel als ze wat ouder zijn. En oefening baart kunst. Dat laatste geldt ook voor volwassenen. Het is dus verstandig om speelgoed uit te zoeken dat aansluit op de ontwikkeling van de speler. Een artikel dus waarvan je verwacht dat de ontvanger er plezier van zal hebben.

3. Goed speelgoed biedt steeds nieuwe en andere mogelijkheden
Een speelgoedartikel waarmee maar één handeling kan worden uitgevoerd of waarmee je maar op één manier kunt spelen, gaat gauw vervelen en wordt al weer snel terzijde gelegd. Met een doordacht stuk speelgoed kan steeds een ander element worden gebruikt.

4. Goed speelgoed gaat niet snel stuk
Aan het ontwikkelen en produceren van speelgoed van de bekende merkfabrikanten wordt veel aandacht en dus geld besteedt. Het is dan ook zo gemaakt dat het tegen een stootje kan en de speler er lang plezier van zal hebben.

5. Goed speelgoed meldt een leeftijdsindicatie
Een leeftijdsindicatie is een handig gegeven op de doos van een goed stuk merkspeelgoed. Bedenk wel altijd dat het om gemiddelden gaat!

6. Goed speelgoed is duurzaam
Veel speelgoed gaat lang mee. Omdat het niet snel stuk gaat maar ook omdat het min of meer tijdloos is en het dus ook nog leuk is om er na een paar jaar weer mee te spelen.

7. Goed speelgoed is altijd zijn geld waard
Sommige mensen vinden dat speelgoed (te) duur is. SpeelGoed Nederland vindt dat goed speelgoed relatief veel geld kost maar dat je niet kunt stellen dat het daarom duur is. Vergelijk de uitgave voor een spel eens met een boek en bedenk dan dat je bijna altijd een boek maar één keer leest terwijl je een spel heel vaak speelt! Maar de lol van het spelen is natuurlijk ook wat waard.

8. Goed speelgoed is veilig
Alle landen van de Europese Unie moeten zich houden aan de Richtlijn voor Speelgoed. In Nederland is de richtlijn omgezet in het Warenwetbesluit Speelgoed. Strenge bepalingen zorgen er voor dat het speelgoed dat op de markt wordt gebracht veilig is. Op al het speelgoed moeten de letters CE zijn aangebracht. Dit is een afkorting van Conformité Européenne. Als deze letters zijn aangebracht kan je er van uitgaan dat het speelgoed volgens de wettelijke bepalingen is gemaakt.

9. Goed speelgoed is voorzien van een gebruiksaanwijzing
Het komt voor: je koopt speelgoed maar er zit geen gebruiksaanwijzing bij of een die in een vreemde taal is opgesteld. De goede speelgoedleveranciers zorgen altijd voor een duidelijk leesbare gebruiksaanwijzing bij artikelen waarbij dit nodig is.

10. Goed speelgoed doet je de tijd vergeten
Voor kinderen en volwassenen is het belangrijk dat ze af en toe "hun hoofd leegmaken". Als je je vermaakt met een goed speelgoedartikel kan dat heel goed. Als je van tijd tot tijd je hoofd leegmaakt, kan je er weer tegen!

En tot slot:

Goed speelgoed is er voor iedere leeftijd
Speelgoed wordt natuurlijk in verband gebracht met kinderen. Maar eigenlijk blijft een mens zijn hele leven spelen. Letten op Goed Speelgoed is dus in iedere levensfase een goed idee. Goed speelgoed daagt uit, prikkelt de fantasie en laat mensen hun grenzen verkennen. Dit geldt voor kinderen maar ook voor volwassenen en ouderen. Spelletjes stimuleren tot prestaties, leren je omgaan met winnen en verliezen, leren je samen te werken, tactiek en strategie hanteren en creatieve oplossingen verzinnen. Door te spelen oefen je allerlei vaardigheden: sociale, emotionele en lichamelijke. Daarom is het goed om variatie aan te brengen in het aanbod aan speelgoed. Zodat mensen in elke leeftijdsfase het speelgoed krijgen waar ze op dat moment aan toe zijn.| Meer